Meridian

Predstavitev

Kategorija
Hrana

NORI NA OREŠČKE !

Obstaja dolga zgodovina uživanja oreščkov ter semen, že naši predniki, ki so bili lovci in zbiralci, so v tem videli pomemben vir prehrane. Že preko 30 let izdelujemo v naši tovarni na severu Walesa masla iz oreščkov in semen in zato vemo, kako so slastno zdravi. Preberite naslednja dejstva in videli boste, da smo pri podjetju Meridian NORI NA OREŠČKE !
Oreščki so že tisočletja del naše prehrane. Vsi oreščki ter semena so dober vir rastlinskih proteinov ter energije. Čeprav vsebujejo olja ter maščobe, je od tega velik delež mono- ali polinenasičenih maščob, ki so boljši za zdravo srce, kot pa nasičene maščobe, ki jih najdemo v živalskih proizvodih. Veliko oreščkov ter semen prav tako vsebujejo fitosterole, ki pomagajo pri zmanjšanju holesterola.
Oreščki ter semena sproščajo svojo energijo počasi, kar je idealno za dieto z nizkim glikemičnim indeksom . Tak pristop k dieti je namenjen nadzorovanju glukoze v krvi ter teže in nižanju rizika za nastanek diabetesa tipa II. Poleg tega sprožijo olja v oreščkih občutek sitosti, kar lahko pomaga pri zmanjšanju apetita.
Praktično so vsi oreščki zelo dober vir glavnih B vitaminov – B1/tiamin, B2/riboflavin, B3/niacin in B6/piridokdin, ki pomagajo pri produkciji energije, oskrbujejo metabolizem z ogljikovimi vodiki, uravnavajo nivo krvnega sladkorja in hormonov, ter pripomorejo k zdravju srca.
Meridian masla iz oreščov in semen:
– BIO Arašidovo maslo
– BIO Maslo iz sončničnih semen
– BIO Mandljevo maslo
– BIO Maslo iz indijskih oreščkov
– BIO Maslo iz bučnih semen
– BIO Sezamov namaz TAHINI svetla
– BIO Sezamov namaz TAHINI temna

Ste vedeli ?

ARAŠIDI
Arašidi imajo veliko proteinov (25% njihovih kalorij izhaja iz proteinov). Imajo nizko glikemično obremenitev – 1 jušna žlica arašidovega masla vsebuje 1 točko glikemične obremenitve v primerjavi z 1 žlico medu, ki ima 16 točk glikemičnih obremenitev. Glikemična obremenitev je način merjenja, koliko ogljikovih hidratov se nahaja v hrani in kako hitro se njihova energija sproži skozi prebavo. Da ohraniš težo, je tvoj cilj približno 45 točk dnevno in da zmanjšaš težo je potrebno približno 40 točk.
Arašidi so bogat vir osnovnih mineralov vključno z magnezijem, ki blagodejno vpliva na zdravje srca in kosti; cink za produkcijo hormonov, za prebavo ter imunsko zdravje; jod in selen za tiroidne funkcije in mangan, ki je pomemben za produkcijo GABA-ja – to je možganska kemikalija, ki znižuje napetost.
Arašidi prav tako vsebujejo blagodejne amino kisline: triptofan, ki ga telo preoblikuje v serotonin, to je kemikalija za dobro počutje in arginin, ki pomaga sprostiti krvne žile in s tem zniža krvni pritisk.
Arašidi imajo dobro raven vitaminov B, posebej še folatov – ti so pomembni za zdravje ožilja in znižujejo rizik kognitivnih sposobnosti.
Pri Meridianu nam je pomembno praženje arašidov, ki še imajo svojo naravno notranjo lupino. To ne zadrži samo vredne vlaknine, temveč so notranje lupine prav tako bogate z resveratrolom, antioksidantom, ki ga čedalje bolj povezujemo z dolgim življenjem in zmanjšanjem bolezni srca.
Resveratrol se prav tako nahaja v rdečem grozdju (in vinu), borovnicah ter malinah.

MANDLJI
Mandlji so slastni. Vsak mandelj vsebuje okoli 20% proteinov.
Mandlji imajo nizko vsebino nasičenih maščob in velik del njihovih maščob je polinenasičen ali mononenasičen, kot maščobe, ki jih najdemo v olivnem olju, nenasičene maščobne kisline, ki se nahajajo v mandljih (oleične ter palmitoleične kisline) pripomorejo k znižanju LDL-a ali “slabega holesterola” in zvišajo HDL ali “dober holesterol” z znižanim rizikom za srčna obolenja. Raziskave so prav tako pokazale, da mandlji znižajo rizik oksidativne škode do LDL-a. Pri LDL-u je verjetneje, da se lepi na stene arterij, če je oksidiran.
Mandlji imajo prav tako veliko vlaknin v primerjavi z ostalimi orehi.
Mandlji so polni naravnega vitamina E, maščobno topnega antioksidanta. V telesu pomaga vitamin E pri boju proti škodi, ki jo povzročajo prosti radikali celičnim membranam, krvnim žilam in koži. Vitamin E prav tako pomaga pospešiti imunski sistem.
Mandlji so dober vir magnezija in imajo višjo vsebino kalcija in vlaknin, kot katerikoli drugi orešček. Njihov kalcij, magnezij ter fosfor so še posebno koristni za vzdrževanje zdravja kosti in zob, kakor tudi krvnih žil. So pomemben vir kalcija za tiste osebe, ki ne morejo ali nočejo jesti mlečnih izdelkov.
Vsebujejo mangan in baker, ki pomagata telesu s produkcijo energije in lahko stabilizirata nivo krvnega sladkorja.
Meridianove nove vrste hrustljavega ter mehkega mandljevega masla so 100% iz mandljev

INDIJSKI OREŠČKI

Indijski oreščki tehnično niso orehi, to so semena akžujevega drevesa, ki raste v tropski klimi, na primer v Južni Ameriki, Indiji in Afriki.
Ne samo, da imajo indijski oreščki nižjo vsebino maščob, kot ostali oreščki, približno 75% njihove maščobe so mono- ali polinenasičene maščobne kisline, poleg tega je približno 75% njihovih nenasičenih maščobnih kislin oleična kislina, enaka kot mononenasičena maščoba, ki je zdrava za srce, in jo najdemo v olivnem olju.
Indijski oreščki so bogati s številnimi minerali v sledovih vključno z železom (ta je ključen za produkcijo rdečih krvnih celic), baker (pomemben za vzdrževanje zdravega nivoja holesterola in za zdrav kolagen), magnezij (za zdravje osrčja) in triptofan (pomembna amino kislina , ki vpliva na spanec in razpoloženje).
Vsebujejo dobro raven cinka, ki je pomemben za zdravljenje in upravljanje hormonov na splošno.
Naše hrustljavo in mehko mandljevo maslo indijskih oreščkov je izdelano iz 100% čistih indijskih oreščkov.

SEZAMOVA SEMENA

Priznana so za svoje olje, sladek okus ter rahlo hrustljavost. Sezamova zrna so med najstarejšimi aromami, znanimi v našem kulinaričnem svetu.
Neoluščena zrna imajo še vedno svoje otrobe in so dober vir kalcija ter fosforja, ki ga potrebujemo za zdrave kosti. Preskrbujejo nas prav tako z veliko količino železa. Dejstvo je, da vsebujejo veliko več železa kot jetra in so s tem dober vir železa za vegetarijance (čeprav se železo rastlinskega izvora počasneje absorbira, kot iz živalskih izvorov).
Ta zrna so polna drugih vrednih mineralov. Imajo visoko vsebino selenija, ki je antioksidant in je prav tako pomemben za vzdrževanje zdravega delovanja tiroidne funkcije. Sezam vsebuje visoko raven magnezija, ki je naravni sprostitelj. Folat, ki se prav tako nahaja v zadostni količini, je zelo pomemben za pravilno delovanje možganov in primanjkuje velikemu številu oseb. Folat prav tako pomaga pri produkciji DNK-ja in je posebno pomemben, če celice ter tkivo rastejo rapidno, kot na primer v zgodnjem otroštvu, mladostništvu ter pri nosečnosti.
Poleg teh pomembnih hranil vsebujejo sezamova zrna dve enkratni antioksidantni substanci: sezamin in sezamolin. Obe substanci štejemo v posebno skupino dobrodelnih vlaknin, imenovanih lignanov. Te posebne vlaknine lahko podpirajo znižanje LDL holesterola in lahko prav tako znižajo visok krvni pritisk.
Mehke paste iz naših svetlih (neoluščenih) in temnih (oluščenih) sezamovih zrn naredimo tako, da proizvedemo temen tahini, kakor tudi svetel tahini. Poskusite temen tahini kot sestavino pri omakah, prelivih in v peki. Svetel tahini je odličen kot namaz ali kot omaka. Pomešan z Meridianovim tamarijem se odlično ujema s praženim mesom.

SEMENA BUČK

Semena bučk imajo več proteinov, kot katerokoli drugo seme s približno četrtino kalorij, izhajajočih iz proteinov.
Poleg tega pa so semena odličen vir aminokislinskega triptofana in glutamata, katera lahko izboljšata razpoloženje. Triptofan se spremeni v serotonin in niacin ali vitamin B3. Serotonin je koristen kot možganska snov za dobro počutje. Glutamat se uporablja v proizvodnji GABA-ja, to je antistresna možganska snov, katera pomaga znižati napetost in razdražljivost.
Semena bučk so dober vir antioksidanta vitamina E. 25g porcija pokriva 60% dnevno priporočene količine tega vitamina.
Semena bučk vsebujejo konvencionalne mineralne oksidante, kot je mangan. Porcija bučkinih semen ali maslo iz bučkinih semen vsebuje skoraj 75% priporočene dnevne količine mangana. Telo potrebuje ta mineral za oblikovanje kosti in je pomembna komponenta mnogih encimov, ki igrajo pomembno vlogo pri proteinih, holesterolu in ogljikovodikovem metabolizmu.
Mnogi ga poznajo kot odličen vir cinka. Bučnična semena so odličen prigrizek, če se počutiš pod stresom, imaš nizek imunski sistem ali se trudiš zanositi. Tvoje telo ima takrat večjo potrebo po cinku, saj je navajeno proizvajati stresne hormone, seksualne hormone in podpira imunski sistem in zdravljenje.
V primerjavi z ostalimi semeni so semena bučk bogata z minerali, predvsem z magnezijem, bakrom, fosforjem, manganom in še posebej z železom. Kakor sezamova zrna imajo podobne ravni železa v primerjavi z jetri in so s tem dober vir za vegetarijance.

SONČNIČNA SEMENA

Ta semena so odličen vir vitamina E, enega najboljših virov v telesu za maščobno raztapljajoče antioksidante. Že pest sončničnih semen, okoli 25g bo zagotovilo več kot pol priporočenega dnevnega zaužitja hranil.
Poleg tega vsebujejo semena sončnic polifenolne spojine, kot so hlorogenska kislina, kininska kislina in kafeinska kislina. Zdravstvene koristi teh substanc so takšne, da delujejo kot naravni antioksidanti in pomagajo pri odstranitvi prostih radikalov v telesu. Poleg tega zniža hlorogenska kislina raven krvnega sladkorja z omejevanjem glikogenskih razcepov v jetrih.
Sončnična semena so še posebej cenjena zaradi visoke ravni fitosterolov. To so spojine, ki se nahajajo v rastlinah in imajo kemijsko sestavo podobno holesterolu. Če jih zaužijemo v zadostnih količinah, nam pomagajo zmanjšati krvno raven holesterola in okrepijo imunske odzive. Od vseh orehov ter semen, ki se jih tipično zaužije kot prigrizek, imajo sončnična semena najvišjo vsebino fitosterola (preko 400mg na 100g).
Fitosteroli so tako cenjeni, da se jih umetno ekstrahira iz hrane, kot so sojini fižoli in se jih potem uporabi za podporo pri hrani, ki zniža holesterol. Toda, zakaj bi izbrali umetno zdravo hrano, če se lahko odločimo za naravno hrano?
Sončnična semena so bogatejša z vitaminom B6 in folno kislino, kakor tudi druga semena, zato so dober prigrizek za pomoč možganski funkciji in pomagajo na dolgi rok zmanjšati rizik kognitivnega upada.
So prav tako dober vir mnogih mineralov, predvsem pa so bogata s selenijem. To je antioksidant, ki deluje s pomočjo vitamina E in prepreči poškodbe prostih radikalov na celični membrani.
Meridianovo maslo iz sončničnih semen ima prednost, da vsebuje ogromno semen in je s tem odličen za omake, namaze ali za kuhanje.

Izdelek na voljo v trgovinah: Mercator SPAR Leclerc